poniedziałek, 3 marca 2014

Ryż w sosie pomidorowym z ciecierzycą





Obiad do szkoły, pracy, uczelni?

Jak najbardziej :)))

Uwaga! 1 miarka=100ml

2 porcje:

1 puszka pomidorów krojonych
1,5 łyżki oleju rzepakowego
2 ząbki (duże) czosnku
1/2 cebuli (średniej wielkości)
3 miarki ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki)
2 miarki kukurydzy konserwowej
1/2 świeżej papryki czerwonej
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
natka pietruszki
lubczyk
sól
pieprz
tabasco
1-2 łyżeczkek octu balsamicznego
1 łyżka siemienia lnianego
odrobina cukru
+ woda

1 woreczek ryżu paraboiled




 Do garnka wlewamy olej i dodajemy drobno posiekany czosnek. Odpalamy palnik i często mieszając, po ok 2 minutach dodajemy posiekaną cebulę - mieszamy (Trzeba uważać żeby czosnek z cebulą się nie przypaliły, bo wtedy danie będzie gorzkie), po chwili dodajemy pomidory z puszki i mieszamy. Przykrywamy i na średnim ogniu gotujemy ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając (pomidory powinny się lekko rozpaść).




 Teraz możemy wstawić wodę na ryż, posolić i ugotować wg przepisu na opakowaniu.
 Do pomidorów dodajemy paprykę pokrojoną w cienkie paseczki o dł. ok. 3 cm i koncentrat pomidorowy. Gotujemy 5 minut, w razie potrzeby dodajemy wody. W tej chwili jest odpowiedni czas by dodać ciecierzycę i kukurydzę i odrobinę posiekanego lubczyku i 1/2 posiekanej pietruszki. Tak gotujemy minimum 5 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem, tabasco, dodajemy ocet balsamiczny i gotujemy jeszcze chwilkę. Na koniec mielimy lub siekamy siemię lniane - który zagęści nam nasz sos. I w końcu do garnka wrzucamy siemię lniane, resztę pietruszki i do smaku odrobinę cukru. Mieszać aż sos zgęstnieje. Posmakować i ewentualnie jeszcze doprawić.

PS W trakcie przygotowywania trzeba pilnować czy alby nie trzeba dodać do sosu odrobinę wody :)))



Smacznego:))))



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz